Uppsats: Vargjakt

Vargjakt

 

Vargen, detta djur från vilket människans bästa vän, hunden , sägs komma, är idag ett av Sveriges mest hatade rovdjur. Det har alltid funnits diskussioner runt vargar och vargjakt i allmänhet, men aldrig har debatterna varit så många och åsikterna så skilda åt som idag.

Sverige har en vargstam på 200 vargar, en liten summa i jämförelse med andra länder, men jaktlusten är stor.

Fler och fler klagomål kommer in om förluster av får, hundar och påstådda hot mot bebyggda områden.

 

År 2009 gick slutligen beslutet igenom: från och med 2 Januari 2010 var jakt på varg tillåtet i Sverige.

Svenska Jägarförbundet har äntligen fått sin seger, efter flera års strävan blev deras starkaste argument hört: att Sverige har en kritisk genetiskt situation.

Enligt Svenska Jägarförbundet har dagens vargar en inavelsgrad på 28%, vilket är mer än mellan två helsyskon. Deras förslag till riksdagen har varit att flytta vargar från ett territorium till ett annat inom Sveriges landsmarker och på så vis få in nya blodslinjer och en friskare stam. Detta utan att utesluta jakten då man ändå vill ”rensa” de redan sjuka flockarna.

Svenska Jägareförbundet har från och med 1855 varit en sammanslagning av alla de gamla jaktsällskapen och är den riksorganisationen som har ansvar för all jakt och viltvård i landet.

När jaktsäsongen är inne påbörjas en spårningsjakt efter vargen, vilket innebär att bytet är framdrivet av jägarna mot ett förberett ”bakhåll”. Vargarna jagas oberoende av kön och ålder ända tills jaktsäsongen är slut eller det tillåtna antalet av fällda djur är uppnått, vilket i Sverige ligger på ett antal av 27 vargar.

Jägarförbundet menar att jakten inte är ett hot utan tvärtom kommer att öka toleransen för vargen. Enligt dem är den allmänna inställningen 80% positiv till vargjakt och till en liten vargstam av friska vargmedlemmar.



Men trots att Jägarförbundet har 80% stöd från befolkningen gör de resterande 20% allt för att bli hörda. I Aftonbladet 2009-03-09 skriver Gunnar Gillberg, biträdande forskare på Göteborgs Universitet:

”Sverige är ett stort och glest befolkat land. Vi har både råd med och utrymme för livskraftiga rovdjurstammar. Vi har däremot inte råd att låta lokala särintressen styra den svenska rovdjurspolitiken.”

Gillberg menar att våra svenska jägare har fått ett för stort utrymme och många fakta har förstorats till fördel för vargjakten. Enligt en av hans källor hade 7508 hundar dödats eller skadats under perioden 2000-2005 men endast 78 av dessa hade faktiskt dödats av rovdjur. 7252 av hundarna var offer för trafiken och 135 dödades eller skadades av själva jägarna. Vi har visat oss vara en större fara mot våra husdjur än deras vilda fränder.

I en omröstning i samma debattartikel ställdes frågan: ”Ska jägare få ta beslut om hur många rovdjur som ska få finnas i Sverige?”

Av de 29504 personerna som röstat svarade 63,1% Nej och endast 36.9% Ja. Vilket skulle luta mot att Jägareförbundets försäkringar om ett stort stöd kan vara överdrivet.



Många andra håller med Gillberg i hans kritik. På ett av internets största hundforum, vovve.net, skriver Pernilla, 34 år:

”Jag tycker det är katastrofalt att plocka bort djur där inavelsgraden är hög. Logiken säger mig att är det mindre djur så ökar inavelsgraden... med facit i hand är det ett faktum att det skett mycket skadeskjutning, alfapar har skjutits (med överlevande ungar), överskjutning på en del hål..”

Även de som är för vargjakt har funnit skäl till ett behov av striktare kontroll av skjutningen, medlem ”Fasanmissil” på vovve är för vargjakt men tycker att ”.. man ska ha hårdare krav på utbildning av jägarna” och att ”..man ska pröva att höja vargstammens antal till minst 300 vargar genom att föra in nytt blod med inplanterade vargar..”

Många liknande åsikter kan hittas på forum runt om på internet, skrivna va personer i alla åldrar och från alla delar av Sverige.



Personligen tycker jag att det finns många logiska argument på båda sidorna av problemet och många skäl till båda parters meningsskiljaktigheter. Tyvärr har det mesta en känslomässig grund och de aktuella besluten verkar inte ta alla fakta under hänsyn. Jägareförbundet drar glatt upp förslag på en friskare vargstam men de själva sagt att de skjuter utan hänsyn till individen och trots bristen på nån stadig källa så kan inte logiken i ovanstående vovverists inlägg förbises. Om 27 vargar får fällas, varav en del har ungar, blir den totala summan av dödade djur betydligt större och handlingen desto mer inhuman.

Enligt mig är dagens vargjakt vidrig. Jägarnas illvilja mot vargarna har fått styra besluten och med riksdagen bakom sig är det lite vi kan göra. Jak tycker det hela kunde vara ordnat på ett smidigare sätt med minimal förlust för alla.

Istället för att skjuta vargarna och flytta runt resten inom landets gränser, borde man ta in nya blodslinjer utifrån. Man borde satsa på större naturreservat där vargarna kan få leva i fred i sitt naturliga habitat. Ett faktum är att vi har ett överskott på vilt i Sverige, älg och rådjur har med relativ lätthet spritt sig i de Svenska skogarna. En stor del av orsaken till detta är bristen på större rovdjur som kan hålla flockarna i trim.

Vi hugger ner skogar och fyller dem med bebyggelse för våra egna ändamål men genom att skapa ett hem så förstör vi ett annat. Djuren var där före oss, vilken rätt har vi att ta deras hem ifrån dem? Kan vi verkligen klaga på att de tränger in på bebyggda områden om deras revir blir mindre och mindre för varje hus och fabrik vi bygger?

Människan i sin själviskhet vill inte se djurens lidanden utan tycker att de borde minska i antal i takt med markerna vi tar.

Om vi gav vargarna en chans att leva ostörda på större revir och lät nya, större och friskare flockar bildas, samtidigt som vi själva avstod från att skjuta överskotts viltet, ( av vilkets kött vi ändå slösar mycket av), kanske skulle vi kunna leva i harmoni?

De vilda djuren är inte de hemska ”monster” som vi hörde om i sagorna när vi var små. Dags att vakna upp och se världen i ett nytt ljus. Vi lever på samma jord, människor och djur. Vi har bara denna jord att dela på, ska vi verkligen behöva ta koll på varandra innan vi inser detta?

/Atlanta K. Hip3a

Snälla bry er inte om strukturen, bloggen har ju delat upp och förstorat delar av den, jag har skickat in en korrekt kopia.=)



 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0